Foarwei 17 A
9114RA
DRIEZUM
tel. 0511-424222

VIOD dames 1 mag terugkijken op een uitstekende eerste seizoenshelft. De achtste finale van de beker werd bereikt. En in de competitie wisten de dames van de 9 wedstrijden er maar liefst 8 te winnen en 1 gelijk te spelen. Door dit uitstekende resultaat werden de ‘’Driezumer froulju’’ winterkampioen. Na de winterstop wist VIOD deze stijgende lijn door te zetten: Kollum, WTOC en ONT werden verslagen. Vorige week boekten de dames van VIOD ook nog een dikke overwinning tegen de nummer laatst in de competitie. Er werd met 0-10 gewonnen van VC Trynwalden. Dit gaf vertrouwen voor de daaropvolgende wedstrijd tegen FC Burgum. Ondanks dat VIOD dames 1 eerder wel eens een gebrek aan speelsters had, wist leider Hein Krottje in de kraker tegen Burgum er maar liefst 18 op te trommelen.

VIOD-FC Burgum, misschien nu al wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen te noemen. De blauwhemden staan met 13 gespeelde wedstrijden op een puntenaantal van 37. De dames van FC Burgum met een wedstrijd minder op 32 punten. De nummer 1 tegen de nummer 2.

Vanaf de warming-up was het al duidelijk dat de wind vandaag de 12de man zou zijn. De dames moesten leren dealen met harde windstoten. Nadat FC Burgum de toss wist te winnen, hadden zij de eerste helft de wind mee. Dat dit voordeel had bleek. VIOD liep achter de feiten aan, wist de bal nauwelijks over de helft van de tegenstander te krijgen. FC Burgum had de overhand, maar niet het scorend vermogen. Met een dik halfuur op de klok werd het doel door de Burgumers dan toch gevonden. Carmen Boek wist de bal af te vuren op keepster Romy Elsenga, die het doelpunt nog probeerde te vermijden, maar de bal belandde via de paal toch in het net. Na het doelpunt leek het of de dames van VIOD wakker waren geschud. ‘’De kop derfoar’’. Ondanks de scherpe Driezumers wist Burgum nog een gevaarlijke aanval te creëren. Ze hadden alleen geen rekening gehouden met laatste vrouw Alie Veenstra die de bal met een uitstekende sliding over de achterlijn wist te verwerken. Tot aan de rust wist VIOD met goed voetbal niet op gelijke hoogte te komen.

RUST 0-1

Na de thee en het fluitsignaal van scheidsrechter J. van der Veen kon er weer worden afgetrapt. Janny Bouius kwam de voorhoede versterken, dat bleek een gouden wissel. Na 25 minuten wist Janny na fraaie kapbewegingen speelster Moniek Visser een voorzet op maat te geven, die de bal netjes binnen wist te schieten. 1-1. Echter namen de dames van VIOD hier geen genoegen mee, er moest en zou gewonnen worden. De achterhoede van VIOD stond sterk, en hier doorheen voetballen werd de Burgumers erg lastig gemaakt. In de 30ste minuut slaagde ze dat dan toch, gelukkig wist Afke Raap met een goede ingreep erger te voorkomen. Waar Burgum de kans niet kon benutten, deed VIOD dat enkele minuten later wel. Bij de uittrap van Burgum ging de bal door de wind erg dwalen. Hier waren de aanvallers van VIOD scherp op. Zo belandde de bal in de voeten bij Moniek Visser die zichzelf vrij speelde en de bal voor de goal slingerde waarmee ze Geertje Bijlsma wist te bedienen, die na een knappe aanname de bal via de lat hard binnenschoot. 1-2. De wind deed z’n werk, de dames van VIOD hadden tot het eind nog genoeg energie over om ‘’der mei de beulich yn te gean’’. Er werd hard gestreden en beide elftallen wisten mooie kansen te creëren. Zo ook Burgum in de allerlaatste minuten van de speeltijd. Echter was daar het loopvermogen van Baukje de Vries, die met een sliding op de bal een schot op doel deed voorkomen. Na de vele regenbuien en harde wind vond scheidsrechter J. van der Veen het na 90 minuten tijd voor een warme douche.

Een uitslag waar de dames van VIOD en leider Hein Krottje zeer tevreden mee mogen zijn. Gestreden tot het eind. Volgende week mogen de blauwhemden aantreden tegen ST Drachten/Drachtster Boys/Boornbergum’80 om 14:30 in Drachten, die na hun overwinning op Harkemase Boys ook bij de subtop aansluiten. Een overwinning tegen deze ploeg zou dan ook niet weerstaan.