Foarwei 17 A
9114RA
DRIEZUM
tel. 0511-424222

Zaterdag 10 december speelde VIOD1 een thuiswedstrijd tegen Opende uit het grunninger Opende. Het was de laatste competitiematch van 2022. Het zou een wedstrijd worden die lang in het geheugen van het aanwezige publiek zal blijven hangen.

Al voor de aanvang van het gebeuren was er de nodige heisa. Rond de kerstdagen, in de adventsweken, wordt van diverse kansels de boodschap gepredikt, dat de mens het pad bijster is en dat daardoor onzekere tijden dreigen. In het geval van de ontmoeting VIOD- Opende kon dit letterlijk worden genomen. Normaal gesproken is de scheidsrechter van het aanstaande duel een uurtje voor de aanvang van het gebeuren aanwezig. Zaterdag was de scheids om half drie “poater” ,nergens te bekennen. Lichte paniek maakte zich meester van de wederzijdse elftalbegeleiders. Zou de scheids verzeild zijn geraakt in een file? Zou hij misschien gehinderd worden door in feestsfeer rondtrekkende Marrokaanse aanhangers van Zyech? Was er sprake van pechonderweg? Om kwart voor drie werd na rijp beraad beloten om de wedstrijd af te gelasten. Zonder scheids geen strijd.

Enige koukleumen togen verheugd huiswaarts. Voetbal kan leuk zijn, maar bij de kachel met een kop warme chocolademelk is het beter. Echter, terwijl zij onderweg waren naar hun fiets of auto, schalde de heldere basstem van Appie Postma over de velden: “Jimme moatte bliuwe. Hy komt der oan.” Een welhaast Bijbels tafreel. En eenieder keerde op zijn schreden terug. Zij die al thuis waren werden telefonisch op de hoogte gebracht van het blijde nieuws. Wat techniek al niet vermag. De lichten op het hoofdveld werden ontstoken, de spelers startten hun warming-up. Rond drie uur kon het aftellen beginnen en op ”nul” werd de bal aan het rollen gebracht.

Vanaf het begin voelde men dat er druk op de wedstrijd stond. Al inde eerste minuut schiep VIOD met een vlotlopende aanval over links een dot van een kans,die eigenlijk het net had moeten doen bollen in plaats van in de handen van de Peinster doelman te eindgen, maar een hoopvol vuur werd hierdoor ontstoken. Tien minuten later mochten wij niet klagen toen een welgemikt schot van de tegenstander de lat boven het VIOD-doel scheerde. Dit was ook de periode waarin Opende het initiatief steeds meer naar zich toe trok. Dit resulteerde in de zestiende minuut in een tegendoelpunt. Een afstandsschot, tegen de looprichting in, was te veel voor onze doelman Otte Visse. Maar het betekende niet dat hiermee een soort van verlies werd getekend. Elkaar oppeppend, ging VIOD de strijd aan om de gelijkmaker. En die kwam er. In

minuut 35 was het Jelmer Roodhart die zich op geweldige manier vrij spelde endeze actie bekroonde met een schitterend doelpunt: 1-1. Met deze stand werd het tijd voor thee.

De tweede helft werd vooral gekenmerkt door incidenten. Soms kreeg men het vermoeden dat de scheids zijn thermo-ondergoed was vergeten aan te trekken, waardoor hij door de kou bevangen was geraakt, gezien zijn spelbeslissingen op het veld. Het wederzijds respekt van de spelers voor elkaar vertoonde ,mede hierdoor, ook een afglijdende schaal. Dit mondde uit in de 84 minuut in een volksoploop op het veld. Even was er sprake van een soort vechtsport, the noble art of self-defence. Geheel in stijl met het wereldkampioensschap voetbal ging de scheids uit van werkelijk gespeelde tijd, waardoor de wedstrijdduur de 90 minuten ruim overschreed.