VIOD 1

Mannen, 1, 4e klasse C

1 mei 2018 19:15

Onbekend

Kollumerzwaag – Op deze doordeweekse avond stond Friese Boys-Viod op het programma. Een duel met meerdere belangen. Viod wil zijn positie in de brede middenmoot graag behouden en de ploegen in de strijd om nacompetitie te ontlopen, nog verder op achterstand te zetten. Friese Boys daarentegen pakte afgelopen zaterdag zijn laatste strohalm door directe concurrent in de strijd om rechtstreekse degradatie, de Sweach, met maar liefst 6-1 te verslaan. Het gat is hiermee teruggebracht tot maar twee punten. Genoeg ingrediënten voor een leuke voetbalavond dus!

En een leuke avond dat werd het! Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat beide ploegen vol op de aanval speelden, wat een boeiend schouwspel opleverde. Dit kon ook mede dankzij de prima bespeelbare grasmat in Kollumerzwaag. En na tien minuten is het al raak voor Viod. Nykle Durk van der Valk breekt door op de rechterkant, de doelman weet z’n schot te pareren maar moet een rebound toestaan, Sjoerd Visser is er als de kippen bij en weet wel raad met deze geboden kans, 0-1. Ruim vijf minuten is het alweer raak voor Viod, dankzij goed storend werk wordt de bal onderschept door Sjoerd Visser, in het zestienmetergebied behoudt hij goed het overzicht en stelt hij oud-Friese Boys speler Kees Hansma in staat om zichzelf op het scorebord te zetten, 0-2. Een zeer terechte voorsprong voor Viod. Dit was het sein voor Friese Boys om er nog een schepje bovenop te doen. Onder leiding van aanvoerder Wietse van der Land en Andries van der Zwaag werd het Viod zeer lastig gemaakt, met name op het middenveld bij de omschakeling van balbezit naar balverlies bij Viod. En prompt, vijf minuten na de 0-2 bracht Friese Boys de achterstand terug tot één doelpunt, een prima voorzet van Andries van der Zwaag werd goed binnen gekopt door Sander Hoekstra, 1-2. Tien moeilijke minuten braken aan voor Viod, dit resulteerde in gele kaarten voor Viod-verdedigers Jouke Sjoerdstra en Tjibbe van der Veer. Maar langzamerhand begon Viod zich weer onder de druk vandaan te voetballen, dit leverde voor de rust nog twee goede kansen op voor Viod. Een goede actie van Sjoerd Visser leverde een van richting veranderd schot op, hierdoor vloog de bal net langs de verkeerde kant van de paal. En een minuut voor rust nog een dot van een kans voor Viod, uit een hoekschop van Gerald Mous kopte Roelof van der Veen snoeihard op de onderkant van de lat. Vrijwel hierna floot scheidsrechter Schippers voor het rustsignaal.

Na de rust hetzelfde spelbeeld, twee ploegen die er vol voor gaan, maar de kansen werden schaarser. Met name bij Friese Boys, het veldspel is bij tijd en wijle niet onaardig, alleen tot het zestienmetergebied van Viod en dan hield het op, er werden geen of verkeerde keuzes gemaakt, waardoor Friese Boys eigenlijk in de tweede helft geen kans heeft gecreëerd. Viod daarentegen bracht na de rust de marge bijna weer op twee, een vrije trap van Gerald Mous werd maar net uit de hoek getikt door de doelman van Friese Boys. Na een uur spelen klutste Nykle Durk van der Valk zich langs enkele tegenstanders, om zich vervolgens ook nog langs de doelman van Friese Boys te willen klutsen, hier werkte de doelman niet aan mee, waardoor deze kans ook verloren ging. Viod kwam nog een paar gevaarlijk met een overtal aan mensen op de helft van Friese Boys, maar meerdere malen kon een Kollumerzwaags been net voorkomen dat Viod de wedstrijd definitief in slot gooide. Het laatste kwartier ging Friese Boys alles of niets spelen, dit leverde een aantal hachelijke situaties voor het Viod-doel op, maar kansen leverde het gelukkig niet op voor de ploeg uit Kollumerzwaag. Viod stond wel onder druk en dus besloot trainer Anton van Zwol te wisselen. Broers Bauke en Sjoerd Visser werden vervangen door broertje Renze Visser en door de vorig seizoen gestopte Jelmer Visser. Viod had te kampen met een aantal blessuregevallen, daarom was trainer van Zwol genoodzaakt Visser in z’n wedstrijdselectie op te nemen, die natuurlijk z’n oude ploeggenoten wilde helpen. De laatste minuten hield Viod tegen en na 93 minuten floot de goede leidende scheidsrechter Schippers voor de laatste maal.

Een boeiende wedstrijd werd afgesloten met een verdiende overwinning en een uitermate belangrijke overwinning voor Viod. Hierdoor nestelt de ploeg zich steviger in de middenmoot. En met het vertoonde spel kan men met vertrouwen de wedstrijd van aankomende zaterdag tegemoet

zien, de thuiswedstrijd tegen de nummer twee Oostergo. Een lastige wedstrijd voor de mannen uit Driesum en Wouterswoude, maar men wil zich graag revancheren voor de 3-0 nederlaag die werd geleden in de eerste speelronde van de ploeg ui Ee en Engwierum. Tot zaterdag om 14.30!

verslag: Roelof van der Veen