VIOD vr1 op weg naar kampioenschap na winst op Leeuwarder Zwaluwen vr2.

VIOD VR1

4e klasse F

18 mei 2019 14:10

Onbekend

Zaterdag 18 mei stond er voor de dames van VIOD een cruciale wedstrijd voor de strijd om het kampioenschap op het programma. Terwijl op de thermometer de 20 graden passeerde werd om 14.10 uur de aftrap verricht op Sportpark Nylân in Leeuwarden. Onder toezicht van veel, en met name enthousiast, publiek aan VIOD-zijde werd de strijd aangegaan tegen de koploper Leeuwarder Zwaluwen vr2.  De vorige confrontatie tussen deze teams resulteerde in een 1-2 nederlaag voor de dames van VIOD. Dit beloofde dan ook een erg spannende wedstrijd te worden, waarbij de gezonde zenuwen van tevoren zeker aanwezig waren bij de speelsters van VIOD.

Direct na de aftrap werd er meteen goed druk gezet door de dames van VIOD. Er werd meteen initiatief getoond om de drie punten mee naar Driezum te nemen. In de eerste minuten van de wedstrijd werden er aan beide kanten geen levensgrote kansen gecreëerd. Na tien minuten spelen besloot Moniek maar eens een poging te wagen. Dit schot spatte uiteen op de lat, waarna de bal weer bij de verdediging van Leeuwarder Zwaluwen vr2 belandde. De hoge druk van VIOD vr1 werd uiteindelijk toch beloond met een doelpunt. In de 16e minuut werd er goed druk gezet op de verdediging van Leeuwarder Zwaluwen vr2. Baukje kon de bal onderscheppen en wist deze aanval koelbloedig af te ronden.  Door deze openingstreffer nam VIOD vr1 de leiding in de wedstrijd, 0-1. Na dit verdiende vroege doelpunt werd een deel van de spanning weggenomen, maar nog steeds was de spanning om te snijden. VIOD vr1 bleef sterk druk uitvoeren naar voren en er werd een aantal keer leuk gecombineerd. Na een actie van Nienke in de 34e minuut werd een vrije trap net buiten het zestienmetergebied toegekend. Aanvoerster Alie mocht achter de bal gaan staan, maar dit schot belandde naast het doel. Even later was het Martje die in de 40e minuut een actie maakte vanaf de zijkant van het veld. Martje kwam alleen op de keeper af, maar de bal vloog voor het doel langs. Aan de andere kant van het veld kreeg Leeuwarder Zwaluwen weinig kansen op een gelijkmaker. Alleen het nemen van een hoekschop zorgde voor gevaar. Maar zoals al weken stond de verdediging van VIOD vr1 als een huis en werd er bij elk mogelijk gevaar goed en snel ingegrepen. De stand had vlak voor rust nog kunnen worden uitgebreid, zodat VIOD wat meer ademruimte zou krijgen. De keepster van Leeuwarder Zwaluwen vr2 greep mis na een schot van Martje, maar wist uiteindelijk toch volgens de goed fluitende scheidsrechter net op tijd de bal onder controle te houden. Doordat de VAR al aanwezig was bij VIOD 1 in Driezum, was er hier geen mogelijkheid om gebruik te maken van de doellijntechnologie om de beslissing te valideren. Zo werd de benodigde rust ingegaan met een 0-1 voorsprong.

De dames van VIOD hadden door dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld was en dat er nog een hoop moest gebeuren. Na een minuut spelen in de tweede helft had de eerste mogelijkheid voor VIOD vr1 zich al voorgedaan.  Dit keer werd er een schot op doel gelost door Moniek, maar deze kans werd niet omgezet in een doelpunt. En waar het VIOD vr1 niet lukte om een doelpunt te maken, lukte dit aan de andere kant wel. In de 48e minuut vloog een hoge voorzet over de verdediging van VIOD en belandde uiteindelijk via het hoofd van de spits van Leeuwarder Zwaluwen achter keepster Lysbet. Hierdoor werd de spanning weer enorm opgevoerd en dit was goed te merken bij zowel coach Theo als bij het publiek.  De opdracht voor VIOD was om zo snel mogelijk de 1-1 om te zetten in een 1-2 voorsprong.  Nog geen vijf minuten later kreeg Leeuwarder Zwaluwen weer een goede schietkans, maar keepster Lysbet hield VIOD vr1 op de been. Het spel ging snel heen en weer, want een minuut later kon Siebrina voor gevaar zorgen aan de hand van een hoekschop. De bal vloog over iedereen heen, maar belandde uiteindelijk in de voeten bij Annemiek. Annemiek gaf een voorzet in het druk

bezette zestienmetergebied en slaagde erin om Nienke voor het doel te vinden. Waarop Nienke vervolgens de bal aan kon nemen en de verlossende 1-2 op het scorebord kon zetten. Hierdoor had VIOD de voorsprong teruggepakt, maar dit moest nog minstens een half uur worden volgehouden. Er moest nog even met z’n allen worden gevochten om deze voorsprong te behouden. Bij de verdediging van VIOD werden veel kopduels gewonnen door Attie waardoor het gevaar geweken werd. Ook zaten Gerda en Amber elke keer kort op hun man, waardoor aanvallen van de tegenpartij snel werden beëindigd.  In de 67e minuut was Nienke op weg naar het doel en had de voorsprong uit kunnen breidden, maar deze poging vloog net over het doel heen. Vier minuten later kwam de bal via een lange bal van Alie bij Siebrina terecht, maar ook dit schot belandde naast het doel. In de 80e minuut kreeg Siebrina een herkansing in een 1 tegen 1 situatie met de keepster. Door een goede redding van de keepster kon Leeuwarder Zwaluwen vr2 hoop blijven houden om nog voor een stunt te zorgen. Ondertussen steeg de spanning bij het publiek van VIOD en hun aanwezigheid werd dan ook zeker kenbaar gemaakt. Er werd luid en duidelijk meegeleefd met de wedstrijd tot het gillen aan toe. Vijf minuten voor het eind signaal hadden zowel Baukje als Annemiek nog een mogelijkheid tot een doelpoging, maar beiden slaagden er niet in om de bal in de netten te leggen. In de 88e minuut kwam VIOD nog tot een laatste kans om de wedstrijd te beslissen. Een hoekschop van Siebrina belandde bij Nienke, die weg kon draaien van haar tegenstander en nog een laatste keer op doel mocht schieten. Alleen dit schot werd wederom door de keepster van Leeuwarder Zwaluwen gekeerd, dus de spanning bleef. In de slotfase van de wedstrijd was het nog een aantal keer nodig om snel om te schakelen naar de verdedigende posities. Voordat de spanning en hartslag van coach Theo te hoog waren opgelopen klonk gelukkig het eindsignaal.

VIOD vr1 heeft door deze 1-2 overwinning de koppositie in de competitie weer overgenomen en is nog twee wedstrijden verwijderd van het kampioenschap. Aankomende woensdag 22 mei staat er dan ook alweer een cruciale wedstrijd op het programma. Om 19.30 uur vindt de aftrap plaats tussen VIOD vr1 en de nummer 3 SJO Bergum BCV Combinatie vr3 op Sportpark Treffers Heech te Driezum.